HASHIBAL in de Sporttuin Schilderswijk

Door Cees van Nus:
Op zaterdag 21 juni 2014 was het eindelijk zover. De eerste editie van het HASHIBAL voetbaltoernooi was een feit. De plaats waar dit allemaal plaatsvond was in onze eigen wijk, namelijk in de Haagse Sporttuin Schilderswijk. Er werd op twee velden een keurig uitgewerkte competitie afgewerkt.

Het HASHIBAL voetbaltoernooi zult u denken, wat moet ik me daarbij voorstellen? Het eerste HASHIBAL voetbaltoernooi was een initiatief uit de wijk, waarin de jeugd uit de Schilderswijk-Oost en -Noord, de buurtvaders, politie en brandweer elkaar zouden treffen.
Wat maakte het nu extra bijzonder? Dat was het feit dat er gespeeld werd met teams waarin een ieder was vertegenwoordigd. Met andere woorden, een voetbalteam bestond bijvoorbeeld uit vier jongeren, twee man politie en twee man van de brandweer.

Onderlinge band
Er is voor een dergelijke indeling gekozen om zo de onderlinge band te verstevigen en elkaar eens beter te leren kennen in een hele andere setting. Beste lezers, ik kan u vertellen dit voor de volle honderd procent is gelukt.

Kleinere mannen
De dag begon omstreeks 10.00 uur met het voetbaltoernooi voor de kleinere mannen uit de wijk. Dit was een genot om naar te kijken en fijn om te zien met hoeveel enthousiasme er werd gespeeld. De uiteindelijke winnaar van dit toernooi werd het team van JMS, daarin speelden de “mannen” van het Jacob van Campenplein en die lieten bij tijd en wijlen verbazingwekkende staaltjes van “straatvoetbal” zien.
De winnaars gingen er allemaal vandoor met een prachtig voetbalshirt.

Ouderen
Om 14.00 uur was het dan tijd voor de ouderen. De zon was inmiddels gaan schijnen en alle ingrediënten voor een geslaagd toernooi waren aanwezig. Er werd een wereldkampioenschap voetbal in het klein gespeeld, waarbij acht teams streden om de cup. De grote onbekende van het toernooi was het land dat nog nooit aan een wereldkampioenschap had deelgenomen, te weten Somalië.
Er werd in twee poules gespeeld en nadat stadsdeeldirecteur Centrum, de heer Marc Prins, het toernooi had afgetrapt, kon het spektakel beginnen. Van wat ik heb kunnen zien en aan de reacties van de vele toeschouwers te horen, werd er fantastisch voetbal op de mat gelegd en waren er vele hoogstandjes te bewonderen.

Uiteindelijk waren de poulewinnaars bekend en na de kruisfinale waren de finalisten van het eerste HASHIBAL voetbaltoernooi Spanje en Somalië.

Somalië
Dit duel, dat op het scherpst van snede werd gespeeld, werd uiteindelijk zeer verdiend gewonnen door Somalië, dat bij dezen de geschiedenis ingaat als de eerste winnaar van het HASHIBAL voetbaltoernooi.

Na de prijsuitreiking werden de deelnemers en de toeschouwers verwend met heerlijke broodjes en drankjes. Kortom een werelddag!

Extra toevoeging
(toegevoegd door andere schrijver) Als laatste wil ik nog aan u mededelen dat de wijkagent van het Jacob van Campenplein, Cees van Nus de minst gepasseerde keeper van het toernooi was en dat de wijkagent B, Maarten van Mierlo werd uitgeroepen als meest sportieve speler van het toernooi.

Namens iedereen bedankt en tot volgend jaar.