Iedereen op de fiets

Fietsen is een hele gezonde manier van vervoer, bovendien is het goedkoop. Je koopt immers een fiets en daarna kost het verder niets meer.
In de Haagse Schilderwijk heeft een aantal instellingen, waaronder GGD Haaglanden, de handen ineen geslagen om het fietsen te stimuleren.


Breed Actief en Zebra Welzijn organiseerden fietslessen voor kinderen én tegelijkertijd voor de ouders van deze kinderen. Juist door deze samenhang is de kans groter dat de fiets vaker gebruikt wordt.

Afsluiting
Maandag 26 oktober vond de afsluiting plaats. Alle kinderen gingen samen met hun moeder over een moeilijk parcours dat door juf Paula en juf Rachida was uitgezet op het plein. De een ging wat sneller dan de andere en soms moest er plotseling geremd worden, maar alle deelnemers hebben hun certificaat behaald. Wij zijn natuurlijk supertrots op alle deelnemers!

Enthousiaste kinderen én ouders
In totaal startten in april 2015 7 enthousiaste kinderen én 7 net zo enthousiaste ouders met de fietslessen van ‘Iedereen op de Fiets’ in de Sporttuin. Een half jaar lang trainden deze deelnemers op en rond het Jacob van Campenplein op fietsen van Breedactief en de Haagse Sporttuin.

Schone lucht
Om het belang van schone lucht aan te kaarten en uit te leggen wat fietsen hieraan bijdraagt heeft het Haags Milieu Centrum een aantal workshops gegeven op de Jan Ligthartschool.
Door de fietslessen hoopt de gemeente Den Haag en de betrokken organisaties dat moeders vaker de fiets zullen pakken en samen met hun kind op stap zullen gaan. Juist dit extra beweegmoment zorgt ervoor dat mensen zich gezonder voelen en beter in hun vel zitten.

Nieuwe fiets
De enthousiaste moeders werden beloond voor hun wekenlange inzet en doorzettingsvermogen met een gloednieuwe fiets. Deels hebben ze hier met hun eigen bijdrage zelf aan meebetaald, maar grotendeels werden deze fietsen mogelijk gemaakt door het Haella Fonds.

Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG)
GGD Haaglanden steunt dit initiatief van harte. De GGD zet zich binnen de Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) actief in om overgewicht onder de Haagse jeugd te voorkomen, te signaleren en te begeleiden. ‘Iedereen’ op de fiets’ sluit hier naadloos op aan.