Straatvoetballer Soufiane Touzani op bezoek bij school in Haagse Schilderswijk

Op 26 maart bracht Soufiane Touzani, wereldberoemd straatvoetballer en oprichter van de Touzani Foundation een verrassingsbezoek aan basisschool Het Startpunt in de Schilderswijk in Den Haag. Touzani werkt samen met de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om gelijke kansen in het onderwijs en daarbuiten te bevorderen. Touzani ging in de achter de school gelegen “Haagse Sporttuin Schilderswijk” met de leerlingen van groep 6, 7 en 8 in gesprek over gelijke kansen, talent, zelfvertrouwen en de rol die school en sport daarin spelen.  

 

Kinderen met dezelfde talenten hebben recht op gelijke kansen. Ieder kind moet zich volledig kunnen ontplooien, ongeacht zijn of haar achtergrond, het opleidingsniveau van zijn of haar ouders of hun financiële middelen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas nog steeds niet.

 

De Gelijke Kansen Alliantie is een beweging die zich inzet voor het bevorderen van kansengelijkheid in het onderwijs. Want: verschil moet er niet zijn, dat moet je maken. Het is een startpunt voor een structureel netwerk van lokale, regionale en landelijke initiatieven, die zich allemaal met hart en ziel inzetten voor alle kinderen en jongeren in Nederland. Of het nu gaat om taalbevordering, coaching, ouderbetrokkenheid, de professionalisering van leraren en de overgangen van leerlingen.

 

Na 1,5 jaar zijn er 60 gemeenten aangesloten bij de beweging, 28 lokale netwerken die met cofinanciering werken aan gelijke kansen op lokaal niveau. 128 onderwijsinstellingen doen mee, 100 maatschappelijke organisatie zijn betrokken. Er is onderzoek opgezet en er zijn inmiddels 50 bewezen effectieve interventies. En een jongerenraad geeft advies aan het ministerie.

 

De Gelijke Kansen Alliantie wil juist met jongeren zelf praten over dit onderwerp. Daarom is de samenwerking met Touzani gestart. Hij maakt video’s met jongeren van zijn Touzani School over dit onderwerp. Ook tijdens het bezoek aan OBS Het Startpunt zullen deze onderwerpen besproken en gefilmd worden. Dit alles om de leerlingen bewust te maken van dat ze kansen moeten creëren en met beide handen moeten aanpakken.